ŠTA SVE ČINI BRZO HODANJE ZA ORGANIZAM Možete živeti čak 20 godina duže ako idete ovom brzinom

Brzi šetači možda žive duže od onih koji se „vuku“ – bez obzira na njihovu težinu, sugeriše britanska studija.

Fizička spremnost je bolji indikator dužine života od indeksa telesne mase, sugerišu naučnici.

Hodanje je jednostavna i zdrava fizička aktivnost koja ima brojne koristi za naše telo i um. Naučna istraživanja su pokazala da brzina kojom hodate može uticati na vaše zdravlje i dugovečnost. Ljudi koji hodaju brže imaju manji rizik od smrti posebno od srčanih bolesti, u poređenju sa onima koji hodaju sporije.

Takođe, brzo hodanje je povezano sa dužinom telomera, koji se smatraju markerom biološkog starenja i životnog veka. Telomere su krajevi naših hromozoma koji se skraćuju sa svakom deobom ćelija i obično se mere u belim krvnim zrncima, jer su tu odraz dužine telomera u drugim tkivima.

Istraživači sa Univerziteta u Lesteru, analizirali su podatke o 474.919 osoba sa prosečnom starošću od 52 godine u Velikoj Britaniji, u periodu od deset godina, između 2006. i 2016. godine.

Ova studija, objavljena u časopisu Mayo Clinic Proceedings, je utvrdila da je brzo hodanje, od najmanje 6,4 kilometara na čas, optimalna brzina koju treba postići.

Prema toj studiji, žene koje su hodale tom brzinom su mogle da produže svoj životni vek za 15 godina u odnosu na žene koje su hodale manje od 4,8 kilometara na čas.

Povećani životni vek za muškarce koji su hodali brže je bio i do 20 godina.

Ova studija je takođe otkrila da je brzo hodanje uzročno povezano sa dužim telomerima, nezavisno od količine minuta posvećenih toj aktivnosti.

Naučnici su tako otkrili su da žene koje su hodale briže imaju očekivani životni vek od 86,7 do 87,8 godina, a muškarci koji su održali tempo hodanja i u starijem dobu, imali su očekivani životni vek od 85,2 do 86,8. Spori šetači imali su mnogo slabije izglede: žene su imale očekivani životni vek od 72,4, a muškarci od 64,8 godina, ako su bili ležerniji u svom kretanju.

Brzo hodanje ima više zdravstvenih prednosti, kao što su sagorevanje kalorija i gubitak težine, poboljšanje zdravlja mišića, povećanje kardiorespiratorne kondicije, poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu, što štiti od demencije, smanjenje rizika od smrti od svih uzroka i aktiviranje AMPK puta, koji je uključen u važne fiziološke procese, kao što je regulacija autofagije, procesa samočišćenja tela.

Autofagija je prirodni način čišćenja oštećenih proteina, uskladištenih masti i drugih otpadnih proizvoda unutar naših ćelija. Nedovoljna autofagija je pokretač ljudskog starenja i degenerativnih bolesti, dok je, s druge strane, zdrava autofagija povezana sa dužim životom.

Da biste hodali brže, potrebno je da povećate dužinu i frekvenciju koraka, da pravilno dišete, da držite leđa i ramena uspravno, da gledate napred, a ne u pod, da zamahujete rukama, da nosite udobnu odeću i obuću,da ne vučete teške torbe i da se zagrejete pre i istegnete posle hodanja.

Možete, takođe, da pratite svoj napredak pomoću pedometra, fitnes narukvice ili mobilne aplikacije, kao i da postavljate sebi realne i izazovne ciljeve, prenosi Politika.

Brzo hodanje je idealna aktivnost za ljude svih uzrasta i nivoa fizičke spreme, koja se može praktikovati bilo gde i bilo kada.

Ako želite da usporite vreme, pokrenite svoje noge brže i uživajte u brojnim prednostima koje će brzo hodanje učiniti za vaše zdravlje i dugovečnost.

Tagovi:

Pročitajte još: