Dijanev Kočilas je odrasla na Ikariji, grčkom ostrvu dugovečnosti.
Ovo ostrvo se ubraja u takozvane plave zone, delove sveta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka.
Na tom ostrvu svi jedu med, ali i beli luk.
„Beli luk je jedan od ključnih sastojaka mediteranske dijete. Koristim ga svaki dan u skoro svakom obroku kada kuvam za sebe ili svoju porodicu“, kaže Dijanev Kočilas za CNBC.
Današnji Ikarijanci se zaklinju u beli luk kao narodni lek.
„Mnoge moje lekcije o belom luku potiču od starog porodičnog prijatelja, Iiorgosa Stenosa, živahnog pčelara 90-ih godina. Živi i jede kao nekadašnji Ikarijci: jednostavno i sa svrhom. I dalje radi i okreće se prirodi, utočištu za većinu bolesti“, dodaje ona.
Od Stenosa je saznala za stari ikarijski lek, napitak od žalfije, planinskog čaja, borovog meda i belog luka, koji je, kako je rekla, bio penicilin njene generacije.
„Odrastao je praveći ovu prirodnu infuziju kao preventivni lek.
Rekao mi je da ih je ovaj narodni lek održavao zdravim cele zime, ističe Dijanev Kočilas.
Nauka je potvrdila da beli luk može pomoći u jačanju imunološkog sistema i snižavanju krvnog pritiska, prenosi Index.hr.
Takođe se pokazalo da beli luk pomaže u snižavanju „lošeg“ LDL holesterola kada se redovno jede.