Postoje različiti načini na koje možete da se nosite sa ovim bolovima i pokušate da ih smanjite, a nutricionistkinja Ema Patel veruje da je to moguće i kroz ishranu.
Ona je stručnjak za ishranu i otkriva za britanski Ekspres koju hranu jede svaki dan kako bi smanjila bolove u zglobovima i upalu koja izaziva bol.
Patel ističe da fokusiranje na hranu bogatu antioksidansima i antiinflamatornim svojstvima može poboljšati sposobnost tela da se oporave i zaštite zglobovi od daljeg oštećenja.
Izdvojila je pet vrsta hrane koju konzumira, a koju biste možda mogli da dodate svojoj ishrani.
Riba
Masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, za koje su istraživanja pokazala da mogu pomoći u smanjenju upale u telu, piše Ekspres.
„Omega-3 masne kiseline mogu da smanje proizvodnju inflamatornih hemikalija u telu, što dovodi do smanjenja bolova i ukočenosti zglobova“, objašnjava nutricionista.
Ona savetuje da u ishranu dodate ribu kao što su losos, skuša ili sardine.
„Cilj je da se konzumira najmanje dve porcije masne ribe nedeljno“, dodaje ona.
Kurkuma
Kurkuma je popularan začin koji sadrži kurkumin, moćno jedinjenje sa jakim antiinflamatornim svojstvima. Patel ističe da se kurkuma vekovima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svoje sposobnosti da smanji upalu i bol, posebno kod pacijenata sa artritisom.
Ovaj začin možete konzumirati u različitim kombinacijama, a Patel savetuje da ga dodate jelima kao što su supe, smutiji ili kari jer može pomoći u ublažavanju bolova zbog bolesti zglobova.
Bobičasto voće
Neće mnoge iznenaditi što se na ovoj listi nalazi i bobičasto voće. Bogato je antioksidansima i pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuje upale u telu.
Bobice, posebno borovnice, sadrže antocijanine, jedinjenja koja se bore protiv upale i štite zglobove od daljeg oštećenja, tvrdi nutricionista. Pored borovnice, dobro je jesti kupine, jagode, maline i druge vrste bobičastog voća.
Đumbir
Slično kurkumi, đumbir je još jedan prirodni antiinflamatorni sastojak. Patel tvrdi da je dokazano da đumbir blokira određene inflamatorne procese u telu, pružajući olakšanje bola ljudima koji pate od stanja kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.
Šolja čaja od đumbira dnevno ili svež đumbir koji se dodaje u obroke je jednostavan i efikasan način za smanjenje bolova u zglobovima, prenosi ovaj portal.
Maslinovo ulje
Kao poslednju namirnicu koju bi trebalo konzumirati svaki dan, a svakako i nekoliko puta nedeljno, Patel izdvaja maslinovo ulje. Ekstradevičansko maslinovo ulje je puno antioksidanata i zdravih masti, posebno oleokantala. To je jedinjenje koje oponaša efekte ibuprofena u smanjenju upale.
„Maslinovo ulje nije samo zdravo za srce, već pomaže i u podmazivanju zglobova, čineći kretanje lakšim i manje bolnim“, zaključuje Patel.