Namirnice koje svakodnevno jedemo igraju ključnu ulogu u našem zdravlju, a neke od njih mogu čak ubrzati proces starenja.
Istraživanja su pokazala vezu između popularnih dijeta i starenja.
Mediteranska ishrana, na primer, usporava starenje, dok su hrana bogata antioksidansima i hranljivim materijama, poput vitamina E i kolina (zdravi orašasti plodovi, jaja i riba), korisne za kognitivno zdravlje.
Međutim, postoje određene namirnice koje mogu ubrzati starenje.
Dijetetičarka Raelene Brooks ističe da hrana bogata šećerom, mastima, solju, konzervansima i drugim hemijskim spojevima može izazvati upale koje negativno utiču na naš DNK i dovode do starenja.
Kafa
Iako je kafa omiljeni napitak s brojnim zdravstvenim prednostima, prekomerna konzumacija (više od šest šolja dnevno) povezana je sa smanjenim volumenom mozga i 53% većim rizikom od demencije.
Istraživanja sugerišu da svakih 100 miligrama kofeina (ekvivalent jednoj šolji kafe) može dovesti do ubrzanog starenja od 2,4 godine.
Mlečni proizvodi
Iako konzumacija mleka može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raka debelog creva, sve više istraživanja ukazuje na negativne posledice mlečnih proizvoda.
Punomasno mleko posebno je problematično, jer se povezuje sa višim stopama raka prostate i Parkinsonove bolesti, kao i ubrzanim kognitivnim opadanjem kod starijih osoba.
Začinjena hrana
Prekomerno korišćenje začina može povećati rizik od demencije. Istraživanje starijih Kineza pokazalo je da su oni koji su redovno konzumirali više od 50 grama čilija dnevno imali lošije rezultate u kognitivnim testovima u poređenju s onima koji su jeli manje začinjenu hranu.
Slana hrana
Visok unos soli može povećati krvni pritisak, što je povezano sa većim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i hroničnih stanja povezanih sa starenjem. Dijetetske smernice preporučuju ograničenje unosa natrijuma na 2.300 miligrama dnevno, ali većina Amerikanaca konzumira 50% više zbog prisutnosti natrijuma u raznim namirnicama, od začina do prerađenih sireva.
Ugljeni hidrati
Iako dijete s visokim sadržajem proteina i niskim udelom ugljenih hidrata mogu ubrzati starenje organa, istovremeno mogu poboljšati funkciju mozga. Ugljeni hidrati pokreću upalnu reakciju koja negativno utiče na zdravlje, ali dijetetičarka Brooks ne preporučuje potpuno izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane, već naglašava važnost balansa.
Veštački zaslađivači
Razmislite o izbegavanju dijetalnih gaziranih pića. Konzumacija jednog dijetalnog gaziranog napitka dnevno povezana je s povećanim rizikom od demencije, dok veća upotreba veštačkih zaslađivača može dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.