Demencija je ozbiljna tema koja kod mnogih izaziva strah, ali postoje jednostavne, svakodnevne navike koje mogu smanjiti rizik kognitivnog pada.
Neurolozi već dugo tvrde da je zdrav način života ključan za zdravlje mozga a ishrana igra veliku ulogu u tome.
Osim toga, nedavna studija pokazala je da je svakodnevna prehrambena navika povezana s nižim rizikom od demencije i to za čak 12 odsto.
Reč je o svakodnevnom konzumiranju orašastih plodova.
Studija je analizirala podatke više od 50.000 odraslih osoba i otkrila da oni koji redovno jedu orašaste plodove imaju manju verovatnost razvoja demencije.
„Orašasti plodovi sadrže visoke nivoe zdravih masti, antioksidansa, vlakana i protivupalnih jedinjenja koji podržavaju zdravlje mozga. Takođe, konzumiranje orašastih plodova pozitivno deluje i na crevni mikrobiom, što je važno za zdravlje mozga jer može da sprečiti neurodegeneraciju i poboljša kognitivne funkcije, zdravlje srca i metabolizma“, objasnio je lekar dr David Perlmuter za Parade.
Vrste orašastih plodova takođe su važne za specifične koristi.
Dr Perlmuter ističe: „Orah je bogat omega-3 masnim kiselinama, korisnim za zdravlje mozga, dok bademi i lešnici imaju visoke nivoe vitamina E, koji štiti moždane ćelije. Pistaći, pekan i indijski orasi sadrže antioksidanse i hranljive materije koje podržavaju kognitivne funkcije i metabolizam.“
Dodaje da je dnevna porcija od 28 grama orašastih plodova dovoljna i da je redovna konzumacija takođe vrlo važna, prenosi Index.hr.
„Svakodnevno jedenje orašastih plodova dugoročno je korisno za zdravlje mozga i srca, što može smanjiti rizik od demencije“, zaključio je doktor.