Četiri greške koje uzrokuju povećanje šećera u krvi, mnogi nisu ni svesni da ih prave.
Nagla povećanja nivoa šećera u krvi mogu da se dogode lakše nego što većina ljudi misli, a često ih podstiču svakodnevne navike.
Kada šećer u krvi naglo poraste može doći do pada energije, pojačanog osećaja gladi i do razvoja insulinske rezistencije.
Iznenađujuće je da uobičajene navike, koje svakodnevno praktikujemo, mogu pridoneti ovim naglim skokovima šećera u krvi, ako ne pazimo.
Svesnost o ovim skrivenim okidačima može bitno pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Doktor Edmond Hakimi i dijetetičarka i nutricionistkinja Trista Best otkrili su četiri iznenađujuće, ali česte greške koje većina ljudi svakodnevno radi, a koje mogu povisiti nivo šećera u krvi.
1. Nedostatak sna
Nedovoljno sna može povisiti šećer u krvi, ometajući sposobnost tela da efikasno reguliše glukozu. Manjak sna smanjuje osetljivost na insulin, što otežava ćelijama reakciju na insulin, pa dolazi do viših nivoa šećera u krvi.
„Kada ne odmaramo dovoljno, naše telo proizvodi više kortizola, hormona stresa, što može uzrokovati porast šećera u krvi. Loš san takođe smanjuje osetljivost na insulin, čime otežava stabilizaciju nivao šećera“, objašnjava dr Hakimi za SheFinds.
2. Preskakanje obroka
Kada preskočimo obrok, nivo šećera u krvi može u početku da padne, a telo tada oslobađa skladištenu glukozu kako bi nadoknadilo manjak. To često pokreće oslobađanje hormona stresa, poput kortizola, što može dovesti do naglog porasta šećera u krvi.
„Preskakanje obroka može da se čini bezopasnim, ali često dovodi do niskog nivoa šećera u krvi koji naglo skoči kad konačno jedemo. Ovaj ciklus može biti opterećujući za telo, posebno ako prvi obrok sadrži mnogo ugljenih hidrata, što dovodi do brzog porasta šećera“, ističe lekar.
3. Nedovoljna fizička aktivnost
Kada nismo aktivni, glukoza duže ostaje u krvi, što povećava nivo šećera. Redovno kretanje povećava osetljivost na insulin, omogućujući ćelijama da efikasnije reaguju na insulin.
Dr Hakimi navodi: „Fizička aktivnost pomaže mišićima da koriste glukozu kao energiju, što smanjuje šećer u krvi. Kada smo uglavnom neaktivni, posebno nakon jela, nivo šećera ostaje viši duže vreme, što stvara dodatni pritisak na insulin i otežava stabilizaciju šećera.“
4. Konzumacija namirnica s visokim glikemijskim indeksom
Hrana s visokim glikemijskim indeksom brzo podiže šećer u krvi jer se brzo razgrađuje u glukozu. Ove namirnice, poput belog hleba, slatkih grickalica i prerađenih žitarica, imaju malo vlakana i proteina koji inače usporavaju proces varenja.
„Kada se ove namirnice vare, brzo otpuštaju glukozu u krvotok uzrokujući nagli porast šećera u krvi. Kao odgovor, telo otpušta insulin kako bi snizilo šećer u krvi, ali to može dovesti do brzog pada glukoze kasnije. Taj iznenadni pad može podstaći oslobađanje hormona stresa, poput kortizola i adrenalina, što može da poremeti san uzrokujući noćna buđenja ili sprečavanje dubokog odmora“, zaključila je Best.